Frågor & Svar

Trummande shamaner i skogen

För att underlätta för både oss och för dig, och istället för att tillbringa timmar vid datorn eller i telefon för att svara på samma frågor om och om igen, så har jag gjort en sammanställning med svar på de oftast förekommande frågorna jag får på mina kurser, samt en hel del som rör denna kurs specifikt, förstås.

Om det är något mer du känner att du vill veta, som jag inte ger ett tillräckligt svar på här, så får du förstås gärna höra av dig till mig direkt, så ska jag försöka svara på dina frågor. Du hittar kontaktuppgifter till mig, Ana och Skeppsudden på sidan Kontakt.

tantrasejd

Vad händer på kursen?
Denna kurs vänder sig till dig som redan är på en inre resa, och har åtminstone vissa erfarenheter av extatiska tillstånd, djup meditation, andligt sökande och finnande. Du kanske redan har erfarenhet av shamanistiska tekniker – eller tantra – eller både och. Du kommer att få tillfälle att komplettera, fördjupa, fylla på med saknade pusselbitar, dyka djupare in i ditt utforskande av dig själv.

Gudar & Djur är en praktiskt inriktad kurs, på vilken vi främst ägnar oss åt olika aktiviteter och övningar, understött av en del teori. Vi kommer att varva mellan att göra övningar både inomhus och utomhus, beroende på väder och vind.

Målet är att du ska nå en fördjupad förståelse av den inre kraft och makt vi alla har, men kanske inte har tillgång till – med såväl en öppnad medvetenhet som en ökad närvaro i kroppen – samt en fördjupad förståelse för din egen sexualitet, och den enorma själsliga kraft som finns däri.

Det handlar om att utforska, upptäcka, så att du kan få med dig nya erfarenheter – i form av såväl fakta och frågor, som rena upplevelser och insikter.

Det blir en kväll och tre dagar med intensiva, starkt upplevelsebaserade kurspass, varvat med vila och introspektion, på en av Sveriges absolut vackraste kursgårdar, under en av de vackraste tiderna på året.

Det kommer även att erbjudas delikat mat, bastubad, härligt umgänge, samt boende i mysiga rum.

Stripe

Följande ämnen kommer att dyka upp på kursen:

  • Gränser – gränssättning och gränsöverskridande – alla har vi gränser, men har du dem där du vill ha dem? Och – respekterar du både dina egna och andras gränser? Lär dig konsten att säga nej med kraft – så att du även kan säga ja med samma kraft. Egenmakt och styrka börjar med integritet och förmågan att dansa med sina sköldar – att kunna vara sårbar vid behov, och skyddad när det krävs. Allt detta börjar med konsten att höra sitt inre ja, och sitt inre nej.
  • Shamanism – kontakt med din inre kraft, dina guider. Vi kommer att göra flera shamanska ceremonier, som t.ex. trumresor, glödvandring, pilceremoni, sjudarsejd, mask – och mer därtill – allt i syfte att du ska komma i kontakt med din inre drömvärld, dina kraftdjur / fylgjor / guider, och ren, rå instinktiv kraft.
  • Tantra – många tantriska tekniker för ökad närvaro och skärpta sinnen bygger på universella principer som andning och energirörelser i kroppen, något du kommer att få utforska på kursen. Det kan bli enormt potent, något du sedan har tillgång till att praktisera i såväl ditt vardagsliv som ditt mer intensiva själsliga upptäckande.
  • Ecosexualitet – hur förhåller jag mig sexuellt, fritt och flödande, utan hinder, utan skam och skuld, till såväl mig själv som min omgivning? Hur förhåller jag mig sexuellt till naturen, jorden, vattnet, träden och allt annat som växer och lever på denna planet? Hur kan vi komma i harmoni med oss själva och den natur vi alla är sprungna ur?
  • Ceremonier – vi är alla ceremoniella djur. Ritualer och ceremonier hjälper våra sinnen att fokusera, skapar heliga rum, öppnar dörren till förändrade medvetandetillstånd, samt erbjuder uttryck för vördnad, lyhördhet och respekt.
  • Lek – den effektivaste vägen till det djupaste allvaret – allt vi gör, gör vi som en lek, som en dans, med all den skönhet, lätthet och glädje som finns däri. Leken öppnar dörrar till vårt allra djupaste inre.

Tunn linje

Hur många deltagare är med på kursen?
Det spelar egentligen ganska liten roll. En liten grupp kan vara mer fokuserad, medan en större grupp kan ha mer flöde. I de stora grupperna blir dynamiken och valmöjligheterna större för alla, men de små grupperna blir ofta mer trygga och intima.
Det finns inget sämre eller bättre antal – det blir olika, bara.

minnnaroselliScreentryck på textil: Minna Roselli

Tunn linje

Blir det lika många kvinnor som män?
Detta är ingen parkurs, och vi gör inga övningar där det är nödvändigt med jämna par av olika kön. Alltså finns inga garantier för att det ska bli absolut jämn könsbalans. Det är helt enkelt irrelevant.

Detta är inte heller en raggningskurs – visst händer det att folk träffas och attraheras av varandra på kurser, och det är förstås en trevlig bieffekt, men det är inget singelmingel med huvudsyfte att hitta en partner. Alltså är könsbalansen även ur denna synvinkel helt ovidkommande.

Syftet med denna kurs är först och främst att upptäcka vilken sexuell relation du har till dig själv, snarare än till andra, eller snarare vilken relation du har till din egen sexualitet, och hur den kan bli en verkligt potent källa till kraft och säkerhet för dig själv.

Dessutom vill vi gärna undvika att styras av en heteronormativ syn på sexualiteten – människor med alla slags sexuella preferenser är välkomna till våra kurser.

Tunn linje

Hur anmäler jag mig till er kurs?
All information du behöver för att anmäla dig hittar du på sidan Kursanmälan

Tunn linje

Vad kostar det?
All information du behöver gällande våra priser hittar du på sidan Kursavgift och villkor

Tunn linje

Hur lång är kursen?
Kursen pågår från torsdag kväll till och med söndag eftermiddag. Fredag och lördag blir det aktiviteter hela dagarna, samt sannolikt några kvällsaktiviteter. På söndag håller vi på fram till 16.00. Vi har långa lunchraster (två timmar) för att du ska hinna landa mellan varje kurspass. Du ska även hinna vila, basta, bada, leka (eller vad du nu vill göra) utanför kurstid.

Tunn linje

Vilka åldrar har deltagarna som regel?
Alla åldrar, från 18 och uppåt, är välkomna. Vi vill gärna bidra till att bryta den här mycket märkliga ålderssegregationen som är rätt så unik för vår västerländska kultur, och därför uppmuntrar vi bred åldersfördelning. Vi har alla väldigt mycket att lära av varandra.

Tunn linje

Tänk om jag kollapsar känslomässigt/mentalt?
Nej, så farligt är det verkligen inte. För det första – detta är inte någon psykodynamisk terapikurs, på vilken kursdeltagarna skall forceras att kliva över gränser de egentligen inte vill, och ta utmaningar de inte klarar av. Detta är framför allt en lekfull kurs. Och den första du behöver utveckla kärlek och respekt för är dig själv.

Vi skapar tillsammans ett Magiskt Rum, en atmosfär av trygghet, lekfullhet och kärlek, och i en sådan tillvaro är det tämligen osannolikt att någon ska kollapsa. Självklart kan det komma upp starka känslor och insikter, och det kan säkert bli en och annan omtumlande upplevelse. Men det är alltså helt i sin ordning. Känslor är inte farliga. Bortträngda känslor som kommer upp okontrollerat i vardagen kan däremot vara det. Det är just därför det är så välgörande att ha tillgång till dessa magiska rum, där alla känslor är tillåtna.

Vi anser att det inte finns några dåliga känslor. Känslor är känslor, och alla behövs – ingen känsla skall ses som ”dålig” och därför trängas bort, eller ännu värre – skämmas för. Känslor är som färger på en palett – alla färger har ett värde.

Det är alltså helt O.K. att skratta högt, att storgråta, att bli svartsjuk, kåt eller rädd – att känna vad helst känslor som kommer upp. Om inte annat så blir du mer levande och närvarande i nuet då. Och vi utgår från att samtliga kursdeltagare är vuxna människor som kan ta ansvar för sig själva, och ta hand om sina upplevelser på egen hand – och det kan vara att se till att man får en kram, att hitta någon att prata med.

Vill man anförtro sig till någon, prata eller bara få en kram och kanske torka en tår, så kommer det garanterat att finnas kärleksfulla medmänniskor på plats. Och kursledare och assistenter finns förstås också alltid tillgängliga vid behov.

Tunn linje

Kan jag vara med på er kurs om jag är singel?
JA – självklart! Denna kurs vänder sig både till singlar och par (eller fler, om ni är poly), och det går alltså alldeles utmärkt att gå denna kurs alldeles oavsett om du kommer som singel eller om ni kommer som par – eller om du har lämnat din (eller dina) partner hemma.

Gudar & Djur är inte parorienterad, utan handlar framför allt om den egna personen – dina egna gränser, din egen sexualitet, din egen upplevelse – och dina relationer din omvärld, och hur du kan integrera världen med dig, och dig med världen.

Tunn linje

Kan jag vara med på er kurs om jag identifierar sig som HBTQ-person, som icke-binär?
JA – absolut! Denna kurs vänder sig till människor, inte etiketter och specifika läggningar. Denna kurs handlar framför allt om den egna personen – dina egna gränser, din egen sexualitet, din egen upplevelse – och dina relationer till omvärlden, hur än de är just nu. Och då spelar din sexuella läggning eller genusidentitet faktiskt ingen roll för någon annan än för dig själv. Du kan vara homo, bi, hetero, TS, eller vad helst du har för preferenser/identitet.

I många uråldriga shamanska traditioner så är det ofta ”avvikarna”, de lite udda, på ett eller annat sätt – folk som idag skulle få en diagnos med bokstäver – som blev shamaner, siare, vismän och viskvinnor. Det var de ”queera” – de konstiga – som blev de upplysta dårarna, de kraftfullaste magikerna. Så det kan t.o.m. vara en tillgång att inte vara ”normal”, vad det nu är…

Tunn linje

Måste jag klä av mig naken på kursen?
På våra kurser finns det ingen som måste någonting, någonsin. Du kan gå hela kursen fullt påklädd utan att missa något som är viktigt för just dig. Fysisk nakenhet är inte ett egenvärde i sig.

Tanken med denna kurs är dock att omfamna och vörda våra kroppar, vår sexualitet och vår djuriskhet, och därför uppmuntras nakenhet i många situationer – men det är förstås inget krav. Vi anpassar oss alla till omständigheterna – om det blir kallt, och du fryser, (eller om det av en eller annan anledning känns jobbigt att vara naken) så är det ju bara att du klär på dig. Konstigare än så behöver det inte vara.

Vissa övningar kan sannolikt kännas mycket djupare, starkare och intressantare utan kläder än med, liksom andra övningar kanske känns bättre med kläderna på – så det är mest en fråga om vad som är praktiskt och vad som känns bra – för dig. Kroppsmålning är förstås svårt om man är fullt påklädd, t.ex.

Det finns en pedagogisk poäng med fysisk nakenhet. Det kan vara enormt befriande och förlösande att vara fysiskt naken. Det handlar om att bejaka glädje och njutning, samt tacksamhet över den egna kroppen. Men det finns också en pedagogisk poäng i att hitta sina egna gränser, att känna av hur mycket man vill öppna upp och dela med sig av. Det är det som är syftet med kursen – att du tar makten över din egen kropp, ditt eget liv och dina handlingar, att du hittar dina gränser och sätter dem där du vill ha dem.

Några av de största hindren för ett fullödigt och njutbart liv är vanligen skam, skuld och negativ självbild – så istället för att upprätthålla en fortsatt skamladdad kroppsupplevelse, vill vi inbjuda till och uppmuntra den fantastiska frihetskänsla som de allra flesta brukar känna när de plötsligt befrias från kravet på ”anständig klädsel”. Sen gör du som du vill.

Tunn linje

Måste jag delta i allt på kursen – även sånt jag tycker är skitjobbigt?
Nej – allt vi gör på våra kurser är 100 % frivilligt. Alltid. Och det är inte för att vi är så himla snälla, utan för att det är själva grunden i vår kursfilosofi. Det handlar om egenmakt, och det inbegriper självbestämmande – kroppslig autonomi. Och det betyder att det alltid är DU som bestämmer över din kropp och ditt liv, ingen annan.

Sen kan saker och ting vara skitjobbiga på olika sätt – vissa saker vill man bara inte ha i sitt liv, andra erbjuder spännande utmaningar som förvisso kan vara ”skitjobbiga”, men som gör att du växer och utvecklas. Detta kan du bara avgöra själv, och du väljer därför vilka utmaningar du vill ta dig an.

”Nej” – är en fullständig mening. Du har alltid rätt att säga nej, utan att motivera det för någon annan. Du har också alltid rätt att säga ja, utan att motivera det för någon annan. Du gör det du vill, så länge du inte inkräktar på andras frihet, och det du inte känner för skippar du.

Du måste respektera dina gränser, och förhoppningsvis tänja på dem, alternativt stärka dem, i din egen takt. Sen får du leva med att det kanske finns en och annan kursdeltagare som tar ut svängarna mer än du, alternativt har snävare gränser. Men du behöver inte utstå något grupptryck – mångfald är rikedom, och du tar ansvar för dina styrkor och sårbarheter. Och för att få respekt måste man också ge respekt.

En oerhört viktig del av kursen är att skapa ett Magiskt Rum, en varm, trygg och tillåtande stämning i rummet och gruppen. Ingen ska behöva känna sig ”fel”, eller generad, eller utsatt. Detta lägger vi kursledare väldigt stort fokus på, och bygger ett tryggt rum, så tryggt att du ska kunna våga vila i att ibland vara otrygg, lämna din komfortzon och uppleva äventyr och pirr.

Det enda sättet att växa som människa är att ge sig ut på okänd mark. Och det kräver mod. Så vi vill gärna utmana kursdeltagarna att spränga en och annan gräns för sig själva. Annars har kursen ju inte varit till särskilt stor nytta… 🙂

Tunn linje

Har deltagarna sex i kurslokalen?
Detta är en definitionsfråga – vad man betraktar som sex. Kursen har sex & shamanism som genomgående tema, så det vore förstås en smula underligt om ingen av kursdeltagarna skulle praktisera någon som helst sexuell aktivitet alls i lokalen. Men det är som sagt en fråga om hur man definierar sex.

Så hur definierar vi sex? I vår ”moderna” kultur är vi på grund av gammaldags barnalstringsmoral väldigt penetrationsfixerade, och tror att sex är just det – penetration. Och så den livsviktiga utlösningen förstås. Därför brukar frågan om huruvida det blir sex egentligen handlar om huruvida det blir penetration och samlag eller ej. Med den snäva begränsningen kan jag lova att sex inte ingår i kursplanen.

Men sex är ju så oändligt mycket mer. Det ligger i kursens mål att vi på olika sätt utforskar och bejakar vår egen sexualitet, som en del av vår både själsliga och fysiska livskraft. Ett sexuellt möte kan se ut på väldigt olika sätt – det kan vara i en blick, i en smekning, i ett djupt andetag – eller i en brottningsmatch i gräset, ett slag med rottingen, eller att vara inlindad i rep. Det är framför allt något som rör dig själv, i relation till dig själv. Fokus ligger på sexualiteten som något vi upplever inom oss, snarare än en retning utifrån.

Allt måste inte vara sexuellt. Det viktiga är att du kommer i mer harmoni med dig själv, att du blir öppnare och mer flödande, mer levande, mer lekfull och kärleksfull – samt att du bejakar och omfamnar varje känsla som kommer till dig, som en källa till kraft. Allt det vi gör under kursen kan upplevas som djup meditation eller euforisk kick, men det kan också upplevas supersexigt. Det beror först och främst på dig – och just dessa uttryck vill vi också bjuda in dig till att uppleva.

Det enda krav som ställs är väl att alla tar väldigt stor hänsyn till varandra, och respekterar varandras integritet. Tystnadsplikt är en självklarhet – att man inte pratar vidare om att ”den och den personen gjorde det och det” o.s.v., liksom att man låter var och en få vara i sin privata zon så mycket som man vill och behöver. Du behöver inte vara rädd för att du någonsin ska bli tvungen att göra något du inte vill.

Respekt – Hänsyn – Omtanke – Medkänsla.

Det finns inget som är vare sig förbjudet eller obligatoriskt på våra kurser, så länge det sker med samtycke, mellan vuxna människor.

Tunn linje

Bjuder ni på mat?
Vi kommer att bo på en kursgård, vilket innebär att alla måltider serveras där också. Så ja, det serveras alla måltider på kursgården.

Tunn linje

Vem är det som håller i kursen?
Jag heter Calle Rehbinder, och du kan läsa mer om mig på sidan Kursledare.
Som gästlärare har jag med mig Ana Olivegren, som du kan läsa om på samma sida – Kursledare.

Du kan också läsa mer om mig och min partner Jennie, och alla de kurser och andra projekt vi erbjuder, på vår erotiska hemsida Cirkus Eros. Där hittar du också länkar till separata hemsidor för andra kurser vi arrangerar, som TantraLila, Yoni – Fri att Njuta, Mandom, Mod & Morske Män, Kärleksfull Beröring, Gudomlig Njutning, Gudomlig Extas, Kinky PassionKärleksretreat, Livets Goda – med flera.

fri_kursbanner_ani